Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Η ελληνική μετανάστευση και διασπορά στο μικροσκόπιο της έρευνας























Μουσείο Μετανάστευσης του Λιμανιού της Βρέμης / Deutsches Auswandererhaus, Bremenhaven. Άνοιξε το 2005. Πήρε το βραβείο του Μουσείου της Ευρώπης για το 2007. Εκθέτει με μοναδικό αναπαραστατικό τρόπο τις κοινωνικές συνθήκες μετανάστευσης και άφιξης στο Ellis Island μεταναστών από την Ευρώπη. Το 2012 πρόσθεσε στη μόνιμη έκθεσή του και τμήμα για τους μετανάστες προς τη Γερμανία κατά τη μεταπολεμική περίοδο
Η ομάδα εννέα καθηγητών, μεταδιδακτόρων και υποψήφιων διδακτόρων, που έχει συγκροτηθεί μέσω του ερευνητικού διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος το οποίο επικεντρώνεται στην έρευνα και τη δημιουργία αρχειακών πηγών, στον εντοπισμό και τη συγκέντρωση μαρτυριών και τεκμηρίων, εργάζεται ήδη πυρετωδώς.

Το φαινόμενο της ελληνικής διασποράς και της μετανάστευσης μπαίνει στο μικροσκόπιο της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ. Υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Ματούλας Σκαλτσά και Γιώργου Καλογερά επιχειρεί να ερευνήσει σε όλες του τις πτυχές αυτό το μείζον για την εποχή και ειδικά για τη χώρα μας ζήτημα, με την προοπτική να συγκροτηθεί μουσειακή έκθεση στο πλαίσιο ενός Ερευνητικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να ιδρυθεί ένα Μουσείο Μετανάστευσης και Διασποράς, δεδομένης και της πρόθεσης στήριξης που έχει εκφράσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Η ομάδα εννέα καθηγητών, μεταδιδακτόρων και υποψήφιων διδακτόρων, που έχει συγκροτηθεί μέσω του ερευνητικού διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος το οποίο επικεντρώνεται στην έρευνα και τη δημιουργία αρχειακών πηγών, στον εντοπισμό και τη συγκέντρωση μαρτυριών και τεκμηρίων, εργάζεται ήδη πυρετωδώς. Στο πλευρό της ερευνητικής ομάδας, εκτός των δύο Ελλήνων καθηγητών επικεφαλής της, τίθενται και οι επισκέπτες καθηγητές από τη διασπορά Γιώργος Αναγνώστου και Νίκος Πουλόπουλος, από το Ohio State University και το University of Missouri, St. Louis, αντίστοιχα, οι οποίοι, με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλλουν με την επιστημονική γνώση και εμπειρία τους από αντίστοιχες έρευνες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
«Μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε το φαινόμενο της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και τη Γερμανία, και να δούμε πώς αναπαρίσταται σε μουσεία μετανάστευσης, τα οποία πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία δέκα χρόνια ειδικά σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις» μας λέει η Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας στο ΑΠΘ και μία εκ των επικεφαλής του προγράμματος.
«Από τη συνεργασία μας με συναδέλφους που ασχολούνται με τις ‘διασπορικές σπουδές’ σε έδρες ελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχει στροφή στις ίδιες τις ελληνικές σπουδές, στις οποίες πλέον αποκτούν την ίδια βαρύτητα με τον κλασσικό και βυζαντινό πολιτισμό και οι σπουδές για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα για τον διασπορικό ελληνικό πολιτισμό» εξηγεί η κ. Σκαλτσά. Υπ' αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο το αντίστοιχο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η οποία προηγείται κατά πολύ στην έρευνα της μετανάστευσης και της διασποράς, η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ θέτει στο μικροσκόπιό της το ζήτημα της ταυτότητας.
«Αυτή τη χρονική περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται πραγματικά τον εκτός χώρας ελληνισμό δεν μπορεί παρά να αρχίσει να μελετά το παρελθόν της συγκρότησής του. Ως εκ τούτου, ερευνούμε τι σημαίνει ελληνική ταυτότητα για τον Έλληνα μετανάστη και τον Έλληνα της διασποράς» λέει η κ. Σκαλτσά.
«Πρέπει να γνωρίσουμε, λοιπόν, την καταγωγική πορεία και το καταγωγικό παρελθόν των Ελλήνων της διασποράς και των Ελλήνων μεταναστών και είναι κρίσιμο και χρήσιμο να το γνωρίζουμε και εμείς, αλλά και οι ίδιοι, ιδιαίτερα τώρα, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου ζούμε και ενδεχομένως και ένεκα της παγκοσμιοποίησης. Είναι κρίσιμο για τους ίδιους τους μετανάστες και τους Έλληνες της διασποράς να γνωρίσουν το παρελθόν τους για να μπορέσουν να ανιχνεύσουν στο στίγμα τους στο παρόν. Όταν ξέρεις ποιος είσαι, αισθάνεσαι ασφαλής και δυνατός».
Αυτή η γνώση για την κ. Σκαλτσά «σχετικοποιεί τη συνθήκη που βιώνει η Ευρώπη και η χώρα μας λόγων των μεταναστευτικών ροών, αφού η μετανάστευση χαρακτήριζε την Ελλάδα ανέκαθεν και αφού η ίδια η Ελλάδα επανειλημμένως στην Ιστορία της δέχτηκε μεγάλα κύματα μεταναστών, αλλά και έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες σε όλες τις ηπείρους. Αυτή η γνώση, λοιπόν, βοηθάει να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα».
Όσο για την ίδρυση ενός Μουσείου Ελληνικής Μετανάστευσης και Διασποράς, η Μ. Σκαλτσά διαπιστώνει πως «της Θεσσαλονίκης της ταιριάζει, γιατί η ίδια έχει βιώσει τα δύο φαινόμενα ιστορικά και διαχρονικά, έχει μια διαρκή σχέση και με τη μετανάστευση και με τη διασπορά» και σημειώνει, ωστόσο, ότι, «για να γίνει ένα τέτοιο μουσείο, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια».
http://www.avgi.gr/article/10966/7849599/e-ellenike-metanasteuse-kai-diaspora-sto-mikroskopio-tes-ereunas#

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Xenia

σαρωσε τα βραβεια..



Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, δύο αδέλφια, ο Ντάνυ και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε πριν χρόνια. Σκοπός τους να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά και τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και φίλους, θα κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή και θα ενηλικιωθούν χωρίς ποτέ να παραιτηθούν από το δικαίωμα να ονειρεύονται.

Put yourself behind my eyes...

“Study me as much as you like, you will not know me, for I differ in a hundred ways from what you see me to be. Put yourself behind my eyes and see me as I see myself, for I have chosen to dwell in a place you cannot see.”
Rumi

Πληθυσμοι μεταναστων ανα χωρα (2015)

Πληθυσμοι μεταναστων ανα χωρα (2015) Διαδραστικος χαρτης


Total Immigrant and Emigrant Populations by Country

Interested in the size of the immigrant or emigrant population by particular country? This map uses UN Population Division estimates for the international migrant population by country of origin or destination. Population bubbles are colored according to whether the country has a greater immigrant or emigrant population.   Ο χαρτης εδω

Μουσειο μεταναστευσης στην Μ.Βρετανια Εμεις?


Is it time Britain had a museum of immigration?

Paris has one. New York has one. Could an immigration museum combat the widespread ignorance surrounding this centuries-old issue? We meet the MPs and activists fighting to make it happen

a migrant tries to climb over a security fence in Calais.
The story of immigration to the UK can be stretched to take in our entire history … a migrant tries to climb over a security fence in Calais. Photograph: Mustafa Yalcin/Anadolu/Getty

The members’ bar of the Southbank Centre in London is not the first place you’d look for a plot to change the face of British culture. But that’s where you’ll find Barbara Roche, the former Labour immigration minister, and Sophie Henderson, an immigration lawyer taking a break from her usual job. This is the temporary office of the Migration Museum Project, which is backed by several MPs and counts Roche as chair of trustees and Henderson as director. Both were inspired by Robert Winder’s book Bloody Foreigners, which told the centuries-long tale of immigration to Britain, and suggested in a footnote that a museum might reduce our widespread ignorance of the subject.


“It’s everybody’s story,” says Roche. “The only difference between people is how long ago they came.” That’s something that seems to have been forgotten in all the current talk of a “crisis” in Calais and a “swarm” of migrants. The story of immigration to the UK ....
Η συνεχεια του αρθρου εδω

Σημεια συγκεντρωσης ειδων για τους προσφυγες

Πανελλαδικος χαρτης σημειων συγκεντρωσης ειδων για τους προσφυγες

Δειτε τον χαρτη εδω!

Εστιάστε στο σημείο που σας ενδιαφέρει ή αναζητήστε ένα όνομα πρωτοβουλίας/ περιοχής. Ο χάρτης αυτός είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας RefugeesWelcome GR [https://www.facebook.com/RefugeesWelcomeGR?fref=ts ] και ενημερώνεται από τους εθελοντές διαχειριστές της.

The ghosts of Ellis island starring Robert De Niro

Τα φαντάσματα του νησιού Ellis Δείτε εδώ ολόκληρο το φιλμ του Ντε Νίρο για το νησί των μεταναστών στην «πόρτα» του Μανχάταν 





 Το νησί Ellis βρίσκεται λίγο έξω από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης και έχει υποδεχτεί στο παρελθόν πάνω από 12.000.000 μετανάστες, από το 1892 ως το 1954. Οι μετανάστες αυτοί προσπαθούσαν να ξεφύγουν από πείνα, πολέμους και διώξεις, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Κατέφταναν στις ΗΠΑ φορτωμένοι σε πλοία και ο μεγαλύτερος φόβος τους ήταν μην τυχόν και δεν τους βρουν αρκετά υγιείς και τους γυρίσουν πίσω. 


Ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου JR γυρνάει την ταινία The Ghosts of Ellis Island, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Οι δυο τους αναζητούν τα φαντάσματα των μεταναστών της Αμερικής. Τα φαντάσματα του Ellis Island γυρίστηκαν «για όσους βρήκαν μια νέα πατρίδα, αλλά κυρίως για όσους δεν τα κατάφεραν». 


Η ταινία είναι ουσιαστικά η ιστορία ενός άνδρα -του Ρόμπερτ ντε Νίρο-, ο οποίος ήθελε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ αλλά του αρνήθηκαν την είσοδο. Η ιστορία γυρίζεται σε μια πτέρυγα που ήταν νοσοκομείο 750 δωματίων. Περίπου 1,2 εκατομμύρια ασθενείς θεραπεύτηκαν εκεί, πριν τους δοθεί η άδεια να περάσουν απέναντι. Σήμερα ο χώρος δεν είναι παρά ερείπια. «Στο Ellis Island θεράπευαν τους ανθρώπους. Σήμερα οι μετανάστες είναι ανεπιθύμητοι», σχολιάζει ο JR.


«Θα είμαστε ενωμένοι κατά της βίας; Θα καλωσορίζουμε ανθρώπους διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών υποβάθρων στις χώρες που μπορούμε να αποκαλούμε “σπίτι μας”; Οι επιλογές μας καθορίζουν το ποιοι είμαστε και διαμορφώνουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Όλοι προερχόμαστε από κάπου. Το φιλμ αυτό είναι μια συνεργασία μεταναστών της Γαλλίας, Γερμανίας, Τυνησίας, Ιταλίας και του Μαρόκου. Όταν ξεκινήσαμε το έργο, δεν είχαμε ιδέα για το πόσα θα μαθαίναμε μέσα από αυτό. Παρακολουθήστε το και πάνω σε αυτό, ας αρχίσει μια παραγωγική συζήτηση που θα φέρει λύσεις στις κοινότητες». 


[Πηγή: www.doctv.gr]ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ

Οι «Μετανάστες» πηγαν Λονδινο!


Μια καθηγήτρια τέχνης σε σχολείο της Λεμεσού έφτιαξε μαζί με τους μαθητές της ένα έργο που περικλείει το δράμα των προσφύγων, την κρίση αξιών που βιώνουμε αλλά και... τον πόθο που απέπλευσε.

Το έργο έφτιαξαν 30 παιδιά του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου -εκ των οποίων 8 είναι οι leaders-, ηλικίας 16-18 χρόνων, με τη βοήθεια φυσικά της δασκάλας τους, της ζωγράφου Πόπης Νικολάου.
Όπως μας είπε η ίδια η καθηγήτρια «οι ανθρώπινες φιγούρες είναι φτιαγμένες από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκε στο κοινοτικό συμβούλιο και θα πήγαινε για πέταμα...».

Το έργο «Immigrants» φτιάχτηκε με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο ∆ιαγωνισµό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, θέμα του οποίου είναι το «Κρίση - Πρόκληση».

Τα παιδιά, αφού προβληματίστηκαν αρκετά μαζί και με τη δασκάλα τους, έφτιαξαν το εν λόγω έργο, το οποίο εκτός των άλλων επιλέγηκε από την Saatchi Gallery στο Λονδίνο ανάμεσα στους 20 φιναλίστ (από μια λίστα 22.000 έργων) οι οποίοι θα εκθέσουν μάλιστα στη βρετανική μητρόπολη μεταξύ 3 και 9 Μαρτίου -στις 3/3 θα δοθούν και τα 3 πρώτα βραβεία στα έργα που θα επιλεγούν για τα «2016 Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize».

Για τις ανάγκες της έκθεσης στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε και μια φωτογράφηση στην παραλία του Άγιου Ερμογένη στη Λεμεσό, με τη συμβολή του κοινοτάρχη Κολοσσίου, κ. Λουκά, της κας Μαρίας Καλυφόμματου και φυσικά των παιδιών.

Οι μετανάστες ως αναπτυξιακός μοχλός (του Πρόδρομου Πύρρου)

Στο ετήσιο συνέδριο του World Economic Forum στο Νταβός, ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, συνέδεσε ευθέως το ζήτημα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας (cultural diversity) με τις προοπτικές ανάπτυξης του Καναδά: «Χρειαζόμαστε κοινωνίες που θα θεωρούν την ποικιλομορφία πηγή δύναμης, όχι αδυναμίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η συζήτηση για τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία η πολυπολιτισμικότητα (όρος προβληματικός γιατί προκαλεί συγχύσεις) επανέρχεται έτσι στην επιφάνεια υπό το φως των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και μιας σειράς άλλων σημαντικών γεγονότων.
Ο δημόσιος διάλογος για τη μετανάστευση και τις ευρύτερες συνέπειες που έχει στην οικονομία κάθε χώρας αναπόφευκτα επηρεάζεται από τις ιδεολογικές αναφορές ενός εκάστου. Ερωτήματα όπως «Πόσοι χωράνε;», «Πώς θα βρουν δουλειά οι Έλληνες όταν έχουμε τόσους μετανάστες;», «Ποιο είναι το κόστος της εγκληματικότητας που οφείλεται στους μετανάστες;» αποτελούν τον στενό κορσέ εντός του οποίου ασφυκτιούν όχι μόνο τα ατομικά δικαιώματα αλλά και βασικές αρχές των οικονομικών.
Η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος αμετάβλητος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που μπορεί μία οικονομία να απορροφήσει εδράζεται στην εσφαλμένη υπόθεση της «σταθερής πίτας» (fixed pie fallacy), στην αντίληψη δηλαδή ότι το εθνικό προϊόν αλλά και οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι μεγέθη πεπερασμένα. Η υπόθεση αυτή παραγνωρίζει την επιρροή που έχει η μετανάστευση τόσο στην πλευρά ζήτησης όσο —κυρίως— και σε αυτήν της προσφοράς. Η συμμετοχή των μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία, δεν συμβάλλει απλώς στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας υπαρχόντων κλάδων και στην ανάπτυξη νέων, αλλά αυξάνει και τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό άμεσα αλλά και έμμεσα, κυρίως με τη διευκόλυνση εισόδου στην αγορά εργασίας των γυναικών.
Η μελέτη της επίδρασης των μεταναστευτικών ροών σε πολλές διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους επιβεβαιώνει τα παραπάνω συμπεράσματα. Η μαζική μετανάστευση την περίοδο 1870-1920 στις ΗΠΑ υπήρξε ένας από τους κινητήριους μοχλούς της εκρηκτικής της οικονομικής ανάπτυξης. Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στη δεκαετία του ’90 —για να έρθουμε σε κάτι εγγύτερο σε εμάς— ήταν μεταξύ άλλων και αποτέλεσμα της απορρόφησης χιλιάδων οικονομικών μεταναστών από τα Βαλκάνια.
Η εμπέδωση στην κοινωνία εσφαλμένων αντιλήψεων γύρω από το μεταναστευτικό είναι επιζήμια και γιατί οδηγεί σε άστοχες και οικονομικά αναποτελεσματικές πολιτικές. Η πεποίθηση ότι «έρχονται να μας πάρουν τις δουλειές» οδήγησε στην πλήρη απαγόρευση κάθε νόμιμης εργασίας για τους παράνομους μετανάστες. Πέρα από τις συνέπειες που είχε αυτή η απαγόρευση στα φορολογικά έσοδα και στο ασφαλιστικό σύστημα, εξώθησε τμήμα των μεταναστών στην ενασχόληση με παράνομες δραστηριότητες. Η σύνδεση μεταναστών με την εγκληματικότητα μετατράπηκε έτσι σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Οι επισημάνσεις αυτές αναφορικά με την πολιτική οικονομία της μετανάστευσης (οι οποίες βεβαίως αφορούν και τους πρόσφυγες —που προφανώς εμπίπτουν σε διαφορετική κατηγορία και τυγχάνουν ορθώς διαφορετικής μεταχείρισης—, αλλά στην προκειμένη περίπτωση εξετάζουμε το ζήτημα από οικονομική σκοπιά) δεν γίνονται για να υποβαθμιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης και τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού (πρωτίστως) και του μεταναστευτικού ζητήματος. Η ομαλή ένταξη εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, συνιστά μία τεράστια πρόκληση στην οποία κυβερνήσεις, κρατικοί μηχανισμοί και πολίτες καλούνται να αντεπεξέλθουν. Η πρόκληση καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη αν λάβει κανείς υπόψιν την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της δράσης ακραίων ισλαμιστών και της πολιτικής της εκμετάλλευσης από εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις σε μία προσπάθεια απόδοσης συλλογικών ευθυνών και συλλήβδην ενοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών.
Η συζήτηση για τον τρόπο ένταξης προσφύγων και μεταναστών, και τον κοινωνικό μετασχηματισμό που επιφέρει, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί —και μάλλον θα ενταθεί— στο άμεσο μέλλον. Το σημαντικό είναι να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και να είναι κατά το δυνατόν απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Η πολιτική προσέγγιση που θα κυριαρχήσει δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν μία διέξοδο διαφυγής αλλά και την ικανότητα που έχουμε ως κοινωνία να προσαρμοζόμαστε με επιτυχία εντός ενός μεταβαλλόμενου και ρευστού περιβάλλοντος.

Βιβλιογραφία και λοιπές πηγές
(1) Anderson, Stuart, Let’s Not Blame Immigrants for High Unemployment Rates (September 15, 2010). Cato Institute Immigration Reform Bulletin, September 2010.
(2) Ager, P., & Brückner, M. (2013). Cultural diversity and economic growth: Evidence from the US during the age of mass migration. European Economic Review, 64, 76-97.
[ Εικονογράφηση: David Jacques, Irish Emigrants Entering Liverpool (1990) ].

"Λαθρομετανάστες" (?)

Aπο το e-lawer


Ολοένα και συχνότερα ακούμε να χρησιμοποιείται, επί τούτου, ο όρος "λαθρομετανάστες". Δεν πρόκειται για ουδέτερη, αλλά αντιθέτως για  αρνητικά φορτισμένη λέξη, καθώς συνδέει εξ ορισμού μια ιδιότητα με την τέλεση παράνομων πράξεων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτός ο όρος είναι ακριβής νομικά. Για το φιλολογικό μέρος μπορείτε να επισκεφθείτε ένα κείμενο με έρευνα του Νίκου Σαραντάκου (εδώ). 

Το κεντρικό νομοθέτημα για την μετανάστευση είναι ο Ν.3386/2005 ("Για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια", ο οποίος έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές). Σε αυτόν τον νόμο ορίζονται συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δηλαδή πράξεις που σύμφωνα με την μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας είναι παράνομες και τιμωρούνται:

α) "Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη Χώρα" (άρθρο 83).
β) Απαγόρευση παροχής υπηρεσιών από δημ. υπαλλήλους σε υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς χαρτιά (άρθρο 84).
γ) Απαγορεύσεις σε συμβολαιογράφους (άρθρο 85)
δ) Απαγορεύσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους υπηκόους τρίτων χωρών (άρθρο 86).
ε) Απαγορεύσεις σε λοιπούς ιδιώτες (άρθρο 87).
στ) Απαγορεύσεις για μεταφορείς (άρθρο 88).

Σε καμία από αυτές τις ποινικές διατάξεις γίνεται χρήση των όρων "λαθρομετανάστης", ή "λαθρομετανάστευση". Επομένως η επιλογή του ποινικού νομοθέτη είναι να μην χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ορολογία. 

Μόνο σε ένα άρθρο περιλαμβάνεται ο όρος "λαθρομετανάστες" στον μεταναστευτικό νόμο, σε άλλο κεφάλαιο, πέραν των ποινικών κυρώσεων: στο άρθρο 76, το οποίο έχει τίτλο "Προϋποθέσεις και διαδικασία διοικητικής απέλασης". Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου προβλέπεται ότι η διοικητική απέλαση αλλοδαπού επιτρέπεται εφόσον έχει καταδικαστεί τελεσίδικα σε ποινή στερητική της ελευθερίας για μια σειρά απαριθμούμενων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και για "την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας". Σε αυτή τη διάταξη διοικητικού δικαίου έχει εμφιλοχωρήσει λοιπόν ο όρος αυτός, αλλά μόνο κατα παραπεμπτική λειτουργία: χρησιμοποιείται για να παραπέμψει στην εφαρμογή των ποινικών διατάξεων που αφορούν τα παραπάνω ποινικά αδικήματα ή και σε άλλα αδικήματα που αφορούν ποινικοποιημένες μορφές πράξεων στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της Χώρας. 

Ο όρος "λαθρομετανάστευση" έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια προνομοθετικά κείμενα (αιτιολογικές εκθέσεις), κυρίως σε τμήματα που αναφέρονται στην μεταναστευτική πολιτική. Περιέχεται στην ελληνική μετάφραση της -αλήστου μνήμης- Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης (2004), αλλά και στον Τελωνειακό Κώδικα του 2002, κατά το άρθρο 3 του οποίου η Τελωνειακή Υπηρεσία είναι αρμόδια για ελέγχους προσώπων και πραγμάτων για μια σειρά  από τομείς, ανάμεσα στους οποίους αναφέρεται και η "λαθρομετανάστευση".  Ωστόσο, ο ίδιος κώδικας, όσον αφορά τον όρο "λαθρεμπορία" περιέχει έναν σαφή και εξαντλητικό κατάλογο πράξεων που εμπίπτουν σε αυτή την έννοια (στο άρθρο 155). Στο Ν.3204/2003 (άρθρο 44) υπάρχει επίσης μια αναφορά, ότι θεωρούνται νόμιμες κάποιες συμβάσεις που υπέγραψε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων "βιοτρομοκρατίας και πρόληψης επιδημιών σχετιζόμενων με την λαθρομετανάστευση". Και πάλι δηλαδή η χρήση του όρου είναι παραπεμπτική και όχι εισηγητική. 

Δηλαδή η νομοθεσία, παρόλο που περιέχει περιστασιακά τον όρο, όταν έρχεται η ώρα να ορίσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την μετανάστευση, αποφεύγει την χρήση του. Επομένως, οι όροι "λαθρομετανάστης" και "λαθρομετανάστευση" δεν είναι σαφείς νομικά. Αντιλαμβανόμαστε ότι παραπέμπει σε κάποια παρανομία, αλλά ο νόμος σιωπά ως προς το πώς ορίζεται η συγκεκριμένη παρανομία. 

Έτσι, η χρήση του όρου "λαθρομετανάστες" στο δημόσιο λόγο, θεωρώ ότι προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσώπων, στα οποία αναφέρεται. Γιατί τους αποδίδει αυτομάτως την ιδιότητα του παρανόμου, χωρίς να προβλέπεται τέτοια ιδιότητα και, πολύ περισσότερο, χωρίς βέβαια να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση που να κηρύσσει τα πρόσωπα ένοχα. Έτσι πρόκειται τελικά για έναν όρο όχι μόνο τεχνικά ασαφή, αλλά, ανάλογα και με το πλαίσιο της χρήσης του, μπορεί να αποτελέσει και προσβολή της προσωπικότητας του άλλου, ως μια περίπτωση εξύβρισης.

Γίνε Μέρος της Λύσης



 "Παιδί" βίντεο για τους πρόσφυγες/μετανάστες

Welcome (?)

2016-17
                                  Υποδοχη προσφυγοπουλων απο τη Συρια

                                Κι η "αλλη πλευρα" στη Μορια Λεσβου

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

What They Took With Them

Η ελληνική μετανάστευση και διασπορά στο μικροσκόπιο της έρευνας

Η ομάδα εννέα καθηγητών, μεταδιδακτόρων και υποψήφιων διδακτόρων, που έχει συγκροτηθεί μέσω του ερευνητικού διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος το οποίο επικεντρώνεται στην έρευνα και τη δημιουργία αρχειακών πηγών, στον εντοπισμό και τη συγκέντρωση μαρτυριών και τεκμηρίων, εργάζεται ήδη πυρετωδώς.
Το φαινόμενο της ελληνικής διασποράς και της μετανάστευσης μπαίνει στο μικροσκόπιο της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ. Υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Ματούλας Σκαλτσά και Γιώργου Καλογερά επιχειρεί να ερευνήσει σε όλες του τις πτυχές αυτό το μείζον για την εποχή και ειδικά για τη χώρα μας ζήτημα, με την προοπτική να συγκροτηθεί μουσειακή έκθεση στο πλαίσιο ενός Ερευνητικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να ιδρυθεί ένα Μουσείο Μετανάστευσης και Διασποράς, δεδομένης και της πρόθεσης στήριξης που έχει εκφράσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Η ομάδα εννέα καθηγητών, μεταδιδακτόρων και υποψήφιων διδακτόρων, που έχει συγκροτηθεί μέσω του ερευνητικού διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος το οποίο επικεντρώνεται στην έρευνα και τη δημιουργία αρχειακών πηγών, στον εντοπισμό και τη συγκέντρωση μαρτυριών και τεκμηρίων, εργάζεται ήδη πυρετωδώς. Στο πλευρό της ερευνητικής ομάδας, εκτός των δύο Ελλήνων καθηγητών επικεφαλής της, τίθενται και οι επισκέπτες καθηγητές από τη διασπορά Γιώργος Αναγνώστου και Νίκος Πουλόπουλος, από το Ohio State University και το University of Missouri, St. Louis, αντίστοιχα, οι οποίοι, με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλλουν με την επιστημονική γνώση και εμπειρία τους από αντίστοιχες έρευνες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
«Μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε το φαινόμενο της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και τη Γερμανία, και να δούμε πώς αναπαρίσταται σε μουσεία μετανάστευσης, τα οποία πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία δέκα χρόνια ειδικά σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις» μας λέει η Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας στο ΑΠΘ και μία εκ των επικεφαλής του προγράμματος.
«Από τη συνεργασία μας με συναδέλφους που ασχολούνται με τις ‘διασπορικές σπουδές’ σε έδρες ελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχει στροφή στις ίδιες τις ελληνικές σπουδές, στις οποίες πλέον αποκτούν την ίδια βαρύτητα με τον κλασσικό και βυζαντινό πολιτισμό και οι σπουδές για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα για τον διασπορικό ελληνικό πολιτισμό» εξηγεί η κ. Σκαλτσά. Υπ' αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο το αντίστοιχο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η οποία προηγείται κατά πολύ στην έρευνα της μετανάστευσης και της διασποράς, η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ θέτει στο μικροσκόπιό της το ζήτημα της ταυτότητας.
«Αυτή τη χρονική περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται πραγματικά τον εκτός χώρας ελληνισμό δεν μπορεί παρά να αρχίσει να μελετά το παρελθόν της συγκρότησής του. Ως εκ τούτου, ερευνούμε τι σημαίνει ελληνική ταυτότητα για τον Έλληνα μετανάστη και τον Έλληνα της διασποράς» λέει η κ. Σκαλτσά.
«Πρέπει να γνωρίσουμε, λοιπόν, την καταγωγική πορεία και το καταγωγικό παρελθόν των Ελλήνων της διασποράς και των Ελλήνων μεταναστών και είναι κρίσιμο και χρήσιμο να το γνωρίζουμε και εμείς, αλλά και οι ίδιοι, ιδιαίτερα τώρα, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου ζούμε και ενδεχομένως και ένεκα της παγκοσμιοποίησης. Είναι κρίσιμο για τους ίδιους τους μετανάστες και τους Έλληνες της διασποράς να γνωρίσουν το παρελθόν τους για να μπορέσουν να ανιχνεύσουν στο στίγμα τους στο παρόν. Όταν ξέρεις ποιος είσαι, αισθάνεσαι ασφαλής και δυνατός».
Αυτή η γνώση για την κ. Σκαλτσά «σχετικοποιεί τη συνθήκη που βιώνει η Ευρώπη και η χώρα μας λόγων των μεταναστευτικών ροών, αφού η μετανάστευση χαρακτήριζε την Ελλάδα ανέκαθεν και αφού η ίδια η Ελλάδα επανειλημμένως στην Ιστορία της δέχτηκε μεγάλα κύματα μεταναστών, αλλά και έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες σε όλες τις ηπείρους. Αυτή η γνώση, λοιπόν, βοηθάει να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα».
Όσο για την ίδρυση ενός Μουσείου Ελληνικής Μετανάστευσης και Διασποράς, η Μ. Σκαλτσά διαπιστώνει πως «της Θεσσαλονίκης της ταιριάζει, γιατί η ίδια έχει βιώσει τα δύο φαινόμενα ιστορικά και διαχρονικά, έχει μια διαρκή σχέση και με τη μετανάστευση και με τη διασπορά» και σημειώνει, ωστόσο, ότι, «για να γίνει ένα τέτοιο μουσείο, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια».
Απο την Αυγη

Ολα οσα μοιραζομαστε..

Πολιτιστικη Ακτη Πειραια

Πατηστε πανω στον συνδεσμο για να διαβασετε ολο το project





                                         Η παλια πετρινη αποθηκη


Δες την τυχη σου...



                                                    Κανε..κλικ εδω.

Αιτηση εγγραφης μελους

Αιτηση εγγραφης μελους




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ  ΕΛ.Μ.ΜΕ.

               Τηλ: 6943404655
Email: emailstratos@gmail.com
          Ιστοσελίδα: http//elmme2017.blogspot.com



Αίτηση εγγραφής μέλους



Επώνυμο*               ..........................................................................................................
Όνομα*                   ..........................................................................................................
Πατρώνυμο*           ..........................................................................................................
Αρ.Ταυτότητας*       ..................................Ημερομηνία γέννησης..................................
Διεύθυνση οικίας*  ..........................................................................................................
Περιοχή*                 ...................................Τ.Κ................................................................
Τηλέφωνο*             ..........................................................................................................
Email*                     .........................................................................................................

Γνώσεις-σπουδές..............................................................................................................
..........................................................................................................................................
Επάγγελμα........................................................................................................................
Ενδιαφέρομαι για.............................................................................................................
..........................................................................................................................................
Σχόλια...............................................................................................................................
..........................................................................................................................................


Παρακαλώ να δεχθείτε την αίτησή μου για εγγραφή στο Σύλλογο Ελληνικό Μουσείο Μετανάστευσης. Με την αίτησή μου δηλώνω ότι αποδέχομαι τους όρους του ισχύοντος καταστατικού του συλλόγου και τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και του Δ.Σ. Επίσης επιτρέπω στον ΕΛ.Μ.ΜΕ. να τηρεί τα στοιχεία μου με ηλεκτρονικό τρόπο και να έχω πρόσβαση σ΄αυτά σύμφωνα με τον νόμο.

...../...../20...
Ο/Η  Αιτών / ούσα


................................................
(Ονοματεπώνυμο, Υπογραφή)

Σημείωση:
Τα πεδία με αστερίσκο είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν.
Τα υποψήφια μέλη θα πρέπει να ταχυδρομήσουν την αίτηση ή να επικοινωνήσουν μαζί μας προκειμένου να μας παραδώσουν την αίτηση.